Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 28.04.2024, 19:48

Михалківський НВК Сокирянського району

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Липень » 13 » День святих апостолів Петра і Павла
21:51
День святих апостолів Петра і Павла

12 липня — день Петра і Павла, він овіяний історичними та біблійно фактами, легендами і народними оповідями. Варто згадати деякі з них.

 

Чи то бувальщина, чи то правда…

 

Святий Петро був братом апостола Андрія Первозванного, він вів просте життя, поки брат Андрій не привів його до Ісуса в числі перших дванадцяти апостолів Божих. За пророцтвом Ісуса, після Таємної вечері Петро відрікся від свого вчителя і здав його воїнам. З Воскресінням Хрестовим гріхи були прощені Петру і він отримав від Ісуса пастирську владу, почав активно вести проповідницьку діяльність на Сході.

 

Святий Павло не був апостолом і не знав Ісуса під час життя, за походженням він — зі славного римського роду, добував на життя виготовленням наметів. Павло зневажав християн і брав участь у їх арештах, побиттях. Одного разу, переслідуючи інакомислячих по дорозі в Дамаск, римлянин побачив небесне світло і осліп, а в цей же час почув небесний голос з докорами про переслідування Бога. Павло переосмислив своє ставлення до християн, прийняв їх віру і став молитися. За легендою, він повернув зір, став проповідувати християнство і подарував невіруючим язичникам багато чудесних зцілень.

 

Обидва місіонера — Петро і Павло були схоплені правлячими владою і піддані карі за проповідницьку діяльність. Після цього церква визнала їх святими, а в православному календарі виникло свято Петра і Павла, що відзначається 12 липня.

 

Святі захисники

Народні повір'я говорять про те, що святі Петро і Павло допомагають своєчасно зібрати урожай, саме цей день стає початком жнив у багатьох зернових районах України. Є навіть такі оповіді: 
«Святий Петро за плугом ходить, Святий Павло волів водить…».

 

Про жнива відома одна старовинна легенда про Святого Петра і Бога: 
«Якось під час жнив йшли вони по землі і побачили двох дівчат: одна з них жала пшеницю, а інша спала під стогом сіна. Пройшовши далі, вони побачили і двох хлопців, один з яких працював, а другий дрімав у затінку під возом. Святі вирішили спарувати молодих людей, при цьому працьовита дівчина дісталася ледареві, а лінива — навпаки — працьовитому хлопцю, для того, щоб обидві пари з голоду не померли. З тих пір в народі кажуть, що чоловік і дружина в сім'ї завжди протилежні по любові до роботи.»

 

Християнські повір'я свідчать, що святі захисники піклуються про домашніх тварин, тому цей день здавна вважається святом пастухів. Його завжди активно святкували діти і підлітки, матері з ранку пекли їм знамениті українські мандрики — пиріжки з сиром і сметаною. Вони брали мандрики з собою, викопували посеред толоки місце обіду — «Петра», всі разом сідали навколо і пригощали один одного смакотою. 
Про це також є примітна легенда: 
«Якось подорожуючи, Петро і Павло прилягли в обід під деревом на відпочинок. У той час зозуля непомітно підлетіла і вкрала з торбинки Мандрик, але з'їсти не змогла, так як поперхнулася. Відтоді й кажуть люди: «На Петра-Павла зозуля мандриком поперхнулася», — ця приказка про те, що з середини липня птах перестає кувати.

 

Святкування дня Петра і Павла

 

День Петра і Павла — це християнське свято, воно не входить в число державних, однак багато жителів України, які відносять себе до християн, святкують і шанують цей день.

 

 

 

Переглядів: 361 | Додав: Svetlana_Buzak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz